Online Sınavda Kopya Çekildiği Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde eğitim kurumları ve şirketlerin online sınav sistemlerini kullanmaya başlamasıyla birlikte hizmeti veren firmalar da online sınavların geçerlik ve güvenirliğini sağlamak için yapay zeka ve gözetim teknolojileri kullanmaya başladı. Geçtiğimiz makalelerde “Online Sınav Nedir?”, “Online Sınav Nasıl Yapılır?”ve “Dijital Sınav Araçları” gibi temel konuları ele almıştık. Bu yazıda ise, uygulayıcıların bir online sınav sisteminde aradığı ek özelliklere değineceğiz. Özellikle kopya tespitinin gerçekleştirilmesi ve raporlanması, sınav esnasında anlık gözetim ve kısıtlamaların uygulanması gibi önemli unsurlar üzerinde duracağız. Bu özellikler, sınav güvenliğini artırmak ve akademik dürüstlüğü sağlamak açısından kritik bir rol oynamaktadır.

Online Sınav Nedir?

Eğitim kurumları ve şirketler uygulanacak sınavın amaç ve hedefleri bakımından kopya ve ihlalin önlenebilmesi için gözetimli Online sınavlara ihtiyaç duymaktadır. Senkron veya asenkron Online sınavların uygulanmasında gözetmen ve insan odaklı kontrollerin sağlanması durumu güç kıldığından sınav süresince kopya ve ihlali önleyici entegre teknolojiler gerekmektedir. Bu sınavların başarıyla uygulanması için de güvenlik, kopya, erişim, akademik dürüstlük ve teknik sorunlar gibi çeşitli konular dikkatlice ve alan uzmanlarınca ele alınmalıdır.

Online sınavlarda katılımcıların kopya ve ihlal gerçekleştirmesini önlemek için kullanılan entegre veya harici yazılımlar, sınav öncesinde aday yüz tanımlaması gerçekleştirebildiği gibi, sınav süresince adayların tarayıcılarında kamera kaydı, ekran kaydı, tam ekrana zorlama, soru ve seçeneklerin karıştırılması gibi çeşitli kısıtlamalar uygulayarak kopyayı en aza indirgemektedir. Adaylar sınav sırasında gerçekleştirdiği ihlal ve kopyalara anlık geri bildirim verilebilir veya bu eylemleri raporlaştırılarak uygulayıcıya sunulabilir. Examod, gözetimli ve yapay zeka destekli Online sınavları ile birlikte ölçme süreçlerinde Online sınav güvenliğini eğitim kurumları, şirketler ve adaylara sağlıyor. Ayrıca,entegre sınav güvenliğine ek olarak geliştirmiş olduğu Examod Proctoring Eklentisi aracılığıyla güvenli sınav ortamı oluşturuyor.

  • Sınav öncesinde yapay zeka destekli yüz tanıma
  • Özelleştirilebilir gözetim türleri (Kaydet ve İncele, Kilitle ve İncele)
  • Sınav süresince adayın video ve ekran kaydının alınması
  • Adayın cihaz ve tarayıcı kontrolleri (Ekran yakalama, Tam ekran zorunlu vb.)

Tüm bunları nasıl yaptığımız hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz?​

Ancak günümüz teknolojileri ve imkanları düşünüldüğünde kopyayı ve ihlali önlemek kadar mühim olan bir diğer parametre ise bu tür yüksek güvenlikli sınavlarda uygulayıcılara içgörülü görselleştirilmiş rapor ve analizler sunulmasıdır.

Online Sınav Raporları ve Görselleştirilmiş Sonuçları

Online sınavlarda adayların kopya çekmesinin önlenmesi, beraberinde bu eylemlerin raporlaştırılmasını ve analiz edilmesini de gerektirmektedir. Etkili bir sınav sistemi hizmet ettiği amaç doğrultusunda kopyayı önlediği veya en aza indirgediği gibi sınav süresince aday takibini gerçekleştirerek içgörülü raporlar da oluşturmaktadır. Gözetimli Online Sınavlar başlığında da ele aldığımız üzere adayların sınav sırasında gerçekleştirdiği ihlaller sınav sistemi tarafından tespit edilir anlık geri bildirimler ile adayın kopya girişimi engellenir ve uygulayıcıya sınav sonunda rapor edilir.

Examod, bu çerçevede Online sınav sonunda “Gözetim Raporu” oluşturarak, sınav kurulumunda belirlenen gözetim ayarları çerçevesinde adayın gerçekleştirdiği toplam ihlal süresi, sistem bilgileri, düşük-orta-yüksek sınıflandırma aralıkları ile şüphe seviyesi, sınav sırasındaki kamera ve ekran kayıtları gibi çeşitli raporlar ve içgörülü analizler sunar. Examod tüm bu faaliyetlerini, “Kilitle ve İncele” ve “Kaydet ve İncele” olarak adlandırdığı gözetim türlü online sınavlar ile gerçekleştirmektedir.

Examod’un çeşitli yapay zeka destekli çevrim içi gözetim seçenekleriyle güvenli çevrim içi sınavlar gerçekleştirin.

Gözetim Kuralları

Ayrıca Examod’un ölçme ve değerlendirme süreci, eğitim kurumları ve şirketlere alt grup ve üst grup istatistiklerinin yer aldığı, kapsamlı soru ve sınav analizlerinin yanı sıra her metriği görselleştiren iç görülü sınav ve aday sonuçları oluşturur. Ayrıca, sınav sorularının standart sapma, test varyansı, Cronbach Alfa güvenilirlik katsayısı ve ayırt edicilik analizlerini de sunmaktadır. Nitelikli bir ölçme ve değerlendirme süreci her ne kadar istatistiklerin geçerlik ve güvenirliğini kapsasa da bu istatistikleri görselleştirmek de bir o kadar önem arz etmektedir. Examod, sahip olduğu ve geliştirmeye devam ettiği sınav sistemi aracılığıyla ders, konu, öğrenme hedefi, soru özelliklerini (veya kuruma özgü etiketler ile) aday bazlı raporlar oluşturabiliyor. Ayrıca ders/birim bazlı olarak yapılan tüm ölçümleri konu, öğrenme hedefi, zorluk vb. alt niteliklere göre analiz olanağı sunarak, derslerle ilgili öğretme hedefleri ne kadar yakalanabilmiş sunabiliyoruz.

Examod Yolculuğunuza Başlayalım!

Yolculuğunuza başlamak için bir form ile bize ulaşmanız yeterli!

online meeting

Sıkça Sorulan Sorular

Online sınavlar, internet üzerinden yapılan ve öğrencilerin bilgi, yetenek veya becerilerini ölçmeyi amaçlayan sınavlardır. Geleneksel sınavlardan farklı olarak, online sınavlar genellikle bilgisayar veya mobil cihazlar aracılığıyla gerçekleştirilir. Daha fazla bilgi için Online sınav nedir?

  • İnternet bağlantınızı kontrol edin.
  • Sınav öncesinde katılım sağlayacağınız cihazı (kamera, mikrofon) kontrol edin.
  • Sınav sırasında dikkat dağıtıcı unsurlardan kaçının.
  • Sınav süresince zamanı etkili bir şekilde yönetmeye çalışın.

Online sınavlar eğer ek bir gözetim yazılımı ile denetlenmiyorsa, kopya çekmek son derece kolaydır. Bu tür sınavlarda farklı adaylar bile sınavları gerçekleştirebilmekte ve ölçme değerlendirme için harcanan emeğin tümünü çöpe dönüştürmektedir.

Online sınavlarda hile önlemek için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler arasında online sınavın gerçekleştirildiği platformun adayın cihazı üzerindeki kontrolleri ve kısıtlamaları yer alır. Kısıtlı gözetime izin veren bu yöntemlere ek olarak harici çevrimiçi gözetim yazılımları/eklentileri de sınavın türüne göre tercih edilmektedir. Bu kontroller ile birlikte adayın sınav süresince gerçekleştirdiği video, ses, ekran kaydı, yüz tanımlama, tarayıcı kontrolleri gibi çeşitli ihlaller raporlanır ve sınav sorumlusuna iletilir. Examod, online sınav güvenliği için kendi içerisinde barındırdığı gözetim kurallarına ek olarak geliştirmiş olduğu Examod Proctoring Eklentisi aracılığıyla eğitim kurumları ve şirketlere güvenli sınav ortamı hizmetini sunmaktadır.

Meet the Examod!

Let's talk about Examod for your organization​ and decide the best plan for you